- De Amerikaanse onderneemster Elizabeth Holmes moet zich dinsdag melden bij de gevangenis.
- Het heeft lang geduurd, maar de oprichtster van bloedtestbedrijf Theranos moet een straf van 11 jaar uitzitten in Texas.
- Ooit was ze 4,5 miljard dollar waard; het gevangenisleven zal er drastisch anders uitzien.
- Lees ook: Oprichter Elizabeth Holmes van bloedtestbedrijf Theranos hoeft zich nog even niet bij de gevangenis te melden.
De Amerikaanse onderneemster Elizabeth Holmes begint dinsdag aan een nieuwe hoofdstuk in haar leven. Ze werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar vanwege fraude bij bloedtestbedrijf Theranos. Ze moet zich nu melden bij de strafinrichting in Texas en is de komende jaren haar luxe leventje in een optrekje van 13.000 dollar per maand kwijt.
De 39-jarige Holmes werd in januari 2022 schuldig bevonden aan vier van de elf aanklachten wegens fraude bij Theranos, een startup die enkele jaren geleden 9 miljard dollar waard was.
De bloedtesttechnologie van Theranos bleek in de praktijk niet te doen wat het bedrijf claimde. Dit kwam naar buiten nadat verslaggever John Carreyrou van The Wall Street Journal onthulde dat de belangrijkste technologie van Theranos niet werkte. De onthullingen leidden tot juridische onderzoeken en rechtszaken tegen het bedrijf.
De veroordeelde onderneemster slaagde er lange tijd in haar gevangenisstraf uit te stellen door in beroep te gaan en vervolgens nieuwe procedures te beginnen. Maar nu ze haar meest recente beroep heeft verloren, begint dinsdag de strafperiode in een federale vrouwengevangenis in het Texaanse stadje Bryan.
Op het hoogtepunt van de hype rond Theranos, vóór de onthullingen over fraude, werd het bedrijf op miljarden dollars gewaardeerd en daarmee was Holmes de jongste vrouwelijke selfmade miljardair in de Verenigde Staten, met een geschat vermogen van 4,5 miljard dollar. Nu staat ze symbool van wat er allemaal mis is met de jacht op snelle rijkdom in Silicon Valley.
Een artikel van The Wall Street Journal en een handboek voor gevangenen van de gevangenis in Bryan geven inzicht in hoe haar leven eruit zal uitzien de komende jaren.
Elizabeth Holmes in de gevangenis
Holmes en Billy Evans, haar partner, in 2023. Foto: Philip Pacheco/Getty Images.
Gedurende haar proces woonde Holmes op een landgoed van 74 hectare in Woodside - een van de rijkste delen van Silicon Valley.
Het landgoed stond volgens CNBC in september 2021 te koop voor 135 miljoen dollar. Het is niet duidelijk of het huis waar Holmes in woonde hetzelfde is als het landgoed dat aanklagers noemden in hun zaak.
Voordat Theranos failliet ging, ging Holmes meestal in dure restaurants eten en winkelde ze in dure zaken, zo blijkt uit e-mails die openbaren aanklagers tijdens haar proces openbaarden.
Haar laatste dagen in vrijheid bracht Holmes door op het strand. Ze nam haar twee kinderen, beiden jonger dan 3 jaar, mee naar de dierentuin van San Diego, volgens een recent profiel in The New York Times.
Vanaf dinsdag verblijft Holmes in een cel die waarschijnlijk net zo groot is als een toiletruimte in haar huis van 13.000 dollar per maand, zo beschrijven mensen die in de gevangenis in Bryan hebben gezeten. Cellen in Bryan hebben open ingangen zonder deuren, en het kan zijn dat Holmes haar cel met drie andere gevangenen moet delen.
Ze wordt iedere dag om 6 uur gewekt en moet vervolgens haar eigen bed opmaken, de vloer in haar cel dweilen en het vuilnis buitenzetten. Anders loopt ze het risico gestraft te worden, zo staat in het gevangenenhandboek.
De cipiers zullen ook ten minste vijf keer per dag tellen of iedereen er nog is, en iedereen moet aanwezig zijn bij die telmomenten.
Holmes kan niet vrij rondlopen en haar dagschema wordt strikt gecontroleerd. Ze krijgt ook maar beperkt toegang tot technologie. In Bryan mag ze een MP3, een radio of een horloge bezitten, maar niet allemaal tegelijk.
Gevangenen in Bryan hebben wel toegang tot cursussen en workshops en ze moeten minstens negentig dagen een baan hebben met een minimumloon van 0,12 dollar per uur.
Holmes denkt intussen alweer aan de toekomst en vertelde The New York Times dat ze van plan is te werken aan een volgende biotechstartup tijdens haar periode in de gevangenis. Ze heeft ook nieuwe ideeën heeft Covid-19 testen.
Een advocaat van Holmes reageerde niet op een verzoek om commentaar van Insider.